هگرم

برنامه جامع تجارت الکترونیک با هفت گام روابط مدرن: هگرم

هگرم

برنامه جامع تجارت الکترونیک با هفت گام روابط مدرن: هگرم

جزیره ناشناخته وب سرویس ها (Web APIs) در شبکه های اجتماعی فارسی

وحید ابوالحسنی نژاد:

امروزه شبکه های اجتماعی در سراسر دنیا بارزترین نمود از کاربرد مفهموم وب ۲ در عرصه اینترنت هستند، یکی از اجزای اصلی برای توسعه و گسترش این شبکه ها در حوزه های مختلف استفاده از رابط‌های برنامه نویسی تحت وب (Web APIs) یا همان وب سرویس هاست که توسعه دهنده (Developer) شبکه اجتماعی باید با درک این فرصت امکان فعالیت کاربرانش در خارج از محدوده شبکه خود فراهم آورد.

  

Web APIs به عنوان یکی از اجزای تشکیل دهنده مفهوم وب ۲

وب ۲، استفاده‌ی وب سایت ها را از مرورگر به پلتفرم های کاربردی محور دیگر، مانند موبایل های هوشنمد، نرم افزارهای کاربردی، و هر دستگاهی که قابلیت اتصال به اینترنت را داشته باشد مهیا کرده است.

امروزه دیگر تنها مرورگر ها نیستند که منبع دسترسی شما به اطلاعات، در سطح اینترنت هستند. به مرور زمان دستگاه های مختلفی پا به عرصه گذاشتند که نیاز به رابطی داشتند که با منبع (وب سایت) ارتباط برقرار کرده و به کاربران سرویس دهی کنند. اینجا جایی بود که مفهوم API که از قبل در توسعه نرم افزار های رو میزی بیشتر مطرح بود به شکل جدیدی به نامWeb APIs تبدیل به یکی از پایه های تشکلیل دهنده وب سایت های وب ۲ شد.

در بیانی ساده Web APIs ها امکان استفاده از اطلاعات عمومی یک وب سایت را به دیگر توسعه دهندگان برای توسعه یک نرم افزار کاربردی بر پایه اطلاعات منبع انتشار API (وب سایت) می دهد.

همین خاصیت این امکان را به شبکه های اجتماعی می دهد که به طبع ماهیت اجتماعی‌شان، به منظور ایجاد فرصت های فعالیت در قالب های جدیدتر سرویس های خود را به بیرون از محدود سایت خود، به روی موبایل های هوشنمد و نرم افزار های کاربردی دیگر بر پایه وب سرویس خودشان گسترش دهند.

طبق آمار رسمی اعلام شده توسط programmableweb.com از سال ۲۰۰۵ تا کنون رشد چشم گیر استفاده از Web API ها بسیار قابل توجه بوده است. که همین امر باعث شده این بازار مورد توجه بسیاری از رسانه های اجتماعی برای سرمایه گذاری بیشتر قرار گیرد. در این میان می توان به ارایه پلتفرم Open Graph توسط فیسبوک در سپتامبر ۲۰۱۱ در کنفرانس F8 برای مدیریت جامع تر وب سرویس این شبکه اشاره کرد. اگر به نمودار زیر که از سوی programmableweb ارائه شده است، نگاه کنید، رشد این وب سرویس ها را کاملا درک می کنید.

http://up.vatandownload.com/images/nvxapk585fqydlqhxfut.png

از این مقدار استفاده Web API ها، بیشترین محبوبت، در نزد رسانه های اجتماعی بوده که به عنوان سرآمدان این عرصه میتوان از Facebook و Twitter نام برد. این رسانه ها با گسترش فعالیت خود بر روی نرم افزار های رو میزی به قسمتی از سلیقه کاربرانشان که علاقه به مدیریت شبکه خود بر روی کلاینت های رو میزی داشتند جواب داده اند. همچین با ایجاد نرم افزار های کاربردی در نقش مکمل رسانه خود اطلاعات جامعی در حول محور فعالیت کاربرانشان در اختیار آنها گذاشته اند.

توسعه وب سرویس در شبکه های اجتماعی فارسی

وب فارسی دارای شبکه های اجتماعی مطرح انگشت شماری است که هر کدام به ارایه سرویس های اجتماعی حول محور های تخصصی هستند. این شبکه ها به دلایل زیادی از جمله محلی سازی ارایه سرویس ها با توجه به علایق و عادت های کاربران بومی دارای اهمیت ویژه ای دارند. ولی اکثرا بدون توجه به این فرصت از مدل قدیمی پیروی کرده و تا به حال نقشه راه و برنامه ی خاصی برای ارایه ایجاد فرصت ها و امکانات مطرح در قالب یک وب سرویس، به توسعه دهندگان علاقه مند نیاندیشیده اند. که با توجه به رشد روز افروزن کاربران و رقبا در کنار خود روی آوردن به این ابزار جزء لاینفک توسعه کسب و کارشان خواهد شد.

مزایای استفاده از وب سرویس در شبکه های اجتماعی فارسی

شبکه های اجتماعی فارسی با روی آوردن به وب سرویس ها می توانند در زمان کوتاهی به بازار های هدف مختلفی دست پیدا کنند از جمله:

– ترافیک بیشتر به سوی منبع وب سرویس به واسطه برندسازی.

– گسترش کسب و کار شبکه اجتماعی در حوزه های دیگر مانند تلفن های همراه، اپلیکیشن های میزکاری، و تحت وب و غیره

– تبدیل شدن به منبع درآمد به وسیله پیاده سازی روال های مالی منطقی در استفاده از وب سرویس ها برای توسعه دهندگان دیگر.

– کمک به توسعه دهندگان برای ساخت نرم افزار های کاربردی تر و تبلیغ غیر مستقیم منبع وب سرویس خود.

– گسترش عمومی سرویس مبتنی بر کاربر

امروزه شرکت های بزرگ با ارایه وب سرویس های مختلف امکانات زیادی را در اختیار توسعه دهندگان قرار می دهند که توسعه دهنده میتوانند با این ابزار سایت های ناکارآمد را به جذابیت برساند. همچنین کاربران به هنگام استفاده از این برنامه های توسعه داده شده توسط وب سرویس این رسانه های برزگ، میزان وفاداریشان به برند (Brand loyalty) ارایه دهنده وب سرویس  بالا رفته و باعث محبوبیت و جذب مشتری بیشتر خواهد شد. این سرعت رشد در سال های آینده به صورت فزاینده ای ادامه خواهد داشت و اگر سرویس های داخلی به این امر توجه ویژه ای نداشته باشند حتما از دور رقابت نه با رسانه های مطرح حال حاضر بلکه از حداقل های مفاهیم اولیه حوزه وب عقب خواهد ماند.

نظرات 0 + ارسال نظر
امکان ثبت نظر جدید برای این مطلب وجود ندارد.