علیرضا حسن زاده- مدس دانشگاه
«مارشال مک لوهان» معتقد است که رسانه ها با داده ها به ماساژ مخاطبان می پردازند و پیام های رسانه ای بی آنکه آستانه حسی مخاطبان را تحریک کنند، وارد ذهن آنها می شوند. مک لوهان این روند را به گونهای صریح تر بیان میکند: "پیامهای رسانهها، شبیه گوشت آبداری است که دزدها برای پرت کردن حواس سگهای نگهبان به کار می گیرند."
در گذشته واقعیات اجتماعی در اثر تعاملات انسانی شکل می گرفت و رفتارهای اجتماعی از آن ناشی می شد، اما امروزه رسانهها منبع غالب شکلگیری این واقعیات اجتماعی هستند. این رسانههای جمعی هستند که واقعیات اجتماعی را شکل می دهند. به عبارت دیگر بخش اعظمی از واقعیات اجتماعی امروزه حاصل واقعیات رسانهای است و رسانهها به منبع غالب تعاریف واقعیات اجتماعی در نزد افراد جامعه تبدیل شدهاند.
تلویزیون
در میان رسانه های ارتباط جمعی امروزه تلویزیون نقش بسیار مهمی در شکل گیری واقعیات اجتماعی ایفاء می کند و توسعه فناوریهای ارتباطی در خدمت این رسانه و گسترش نفوذ آن بوده اند. گسترش این رسانه سبب شده است که مردم به راحتی به این شبکه دسترسی پیدا کنند. برنامههای تلویزیونی یک محصولاند؛ و از یک دیدگاه کلیتر برنامههای تلویزیونی منعکس کننده و شکل دهنده ارزش های حاکم در یک گستره خاص تاریخی اند. ارائه و تدوین رویدادهای تلویزیونی به گونه ای است که در نهایت، در خدمت صاحبان قدرت باشد.
در عصر ارتباطات می توان گفت که دیوار خانهها فرو ریختهاند. دیگر خانواده آن محل امن و خارج از دسترس جامعه نیست. امواج تلویزیون، رادیو و همچنین ارتباطات مکتوب بدان سخت رسوخ کردند. ورود وسایل ارتباط جمعی مخصوصاً تلویزیون موجبات کاهش کنش و واکنش افراد خانواده با یکدیگر و توجه به کانونی خارجی یعنی تلویزیون و محتوای آن را فراهم ساخته است.
ماهواره
از دیگر رسانههای ارتباط جمعی می توان به ماهوارههای سخن پراکنی اشاره نمود. آنها ابزارهایی ارزان و انعطاف پذیرتری را برای مبادله پیام در ساخت های طولانی ارائه می کنند. این فناوری به طور بالقوه، این توانایی را دارد که ارتباط مناطق غیر قابل دسترس را امکان پذیر سازد.
با توجه به سلطهای که کشورهای قدرتمند بر جریان انتقال اخبار و اطلاعات یافته اند، ارزشها، افکار و عقاید آنها روز به روز بیشتر بر روی کشورهای در حال توسعه سایه می افکند. در این بین ماهوارهها نمود بیشتری یافتهاند و ابزار بی مانندی هستند در دست کشورهای قدرتمند برای ترویج و اشاعهی فرهنگ خود به کشورهای در حال توسعه. ماهوارهها به بازنمایی واقعیت می پردازند؛ بازنمایی نه انعکاس و بازتاب معنای پدیدهها در جهان خارج، که تولید و ساخت معنا براساس چارچوبهای مفهومی و گفتمانی است. بازنمایی ماهوارهای، معناسازی خنثی و بی طرفی نیست، این بازنمایی ریشه در گفتمان و ایدئولوژی دارد که واقعیات براساس آن ساخته می شود. باید گفت هیچ امر فرازبانی، فراگفتمانی و فراتاریخی وجود ندارد که به نحو عینی و شفاف انعکاس یابد. بلکه هرگونه فهم و شناختی از واقعیت، امری است که در گفتمان خاص کشورهای فرستنده امواج وجود دارد. یکی از استراتژی هایی که در ایدئولوژی و گفتمان بهکار گرفته میشود تا در قالب عقل سلیم در آید طبیعی سازی است. سازندگان برنامههای ماهوارهای سعی می کنند ایدئولوژی و گفتمان نهفته خود را امری طبیعی جلوه دهند.
مطبوعات
یکی از رسانههایی که نمود بیشتری در بازنمایی واقعیت دارد روزنامه است. گرچه رسانههای الکترونیک گوی رقابت را از لحاظ سرعت انتقال اطلاعات از رسانهای سنتی ربودهاند اما هنوز رسانههای چاپی همچون روزنامهها ارزش خود را تا حدودی حفظ نمودهاند. روزنامه به عنوان قدیمیترین ابزار برقراری ارتباط میان صاحبان قدرت و مردم از جایگاه درخوری برخوردار است و همچنان به عنوان ابزاری برای انتقال اطلاعات مکتوب که مجال فکر کردن بر روی مطالب را به مخاطب می دهد به حیات خود ادامه میدهد. روزنامهها با داشتن خط مشیهای متفاوت اندیشههای متفاوت را به سوی خود جذب می کنند. آنها وقایع یکسان را با دیدهای مختلف منتقل می کنند و امکان شکلگیری افکار متفاوتی را در جامعه ایجاد می کنند.
کارکرد خبری مطبوعات در جامعه کنونی، اهمیت غیرقابل انکاری یافته است. شرایط خاص ملی، منطقهای و جهانی و پیچیدگی اوضاع سیاسی بر اهمیت این کارکرد نیز افزوده است. روزنامهها به دلیل وابستگیهای ایدئولوژیک و حزبی خود از زوایای فکری مختلفی به تحولات جامعه مینگرند و در انعکاس و برجستهسازی این تحولات و رویدادها به شیوههای مختلف عمل میکنند. برخی دیدگاههای انتقادی، فعالیت خبری رسانهها را بخشی از فعالیتهای ایدئولوژیک احزاب تلقی کرده و خبر را محصول مصنوع ایدئولوژی میدانند و برخی دیگر نیز انعکاس رویدادها در رسانههای خبری را فرآیند بازسازی رویدادها تلقی کرده و تولید و انتشار اخبار را تحت عنوان «بازنمایی» یا بازنمود و به معنای ارائه رویدادها از نگاه خاص و در واقع بازسازی رویدادها قلمداد میکنند.
علاوه بر این محتوای خبری روزنامهها را از حیث ثبت و ضبط رویدادها میتوان به نوعی «تاریخنگاری» نیز تلقی کرد. روزنامهها از آنجایی که رسانهای مکتوب محسوب میشوند، با درج اخبار در واقع به ثبت رویدادها در تاریخ کمک میکنند. همچنین، امروزه مطبوعات یکی از منابع مطالعات تاریخی نیز محسوب میشوند و از این حیث یک سند تاریخی به شمار میآیند.
منبع: ماهنامه روابط عمومی